makeup
/
1 Comment
/
Viete aké techniky nanášania make–upu môžete použiť?

Prečítajte a pozrite si všetky techniky nanášania make–upu a vyberte si tú najlepšiu pre Vás.

NA ÚVOD:

Základom pred nanesením make-upu je čistá a hydratovaná pleť. Pokiaľ máte pleť príliš suchú, alebo naopak mastnú a pórovitú, prípadne vás trápia iné nedokonalosti na pleti (napr.hyperpigmentácie), tak môžete použiť podkladové bázy na potreby vašej pleti. Niektoré podkladové bázy pomáhajú predĺžiť aj trvácnosť samotného make-upu. Je i na vás, koľko času máte možnosť venovať svojmu líčeniu. Na pulte drogérií a parfumérií máte na výber veľké množstvo make-upov a dôležité je vybrať si ten najvhodnejší typ pre vašu pleť. Ja sa však dnes budem venovať práve pomôckam, ktorými si viete jednotlivé make–upy naniesť.

AKÉ MÁTE MOŽNOSTI?

Štetec na make-up plochý

Je vhodný najmä na tekuté a krémové make-upy a korektory. Lepšie sa ním prekryjú nedokonalosti, pretože si ním viete naniesť i silnejšiu vrstvu make-upu. Končekom tohto štetca si make-up lepšie zapracujete v okolí nosa a obočia. Čo sa môže pri tomto type štetca stať je, že ak máte pokožku príliš suchú, alebo veľmi mastnú, tak sa vám môže horšie zapracovať, ostane sa kĺzať na povrchu, nechytí sa na pleť a urobí vám šmuhy (ale to platí aj pri väčšine iných pomôcok). Ja osobne mám rada i tento typ štetca, zvyknem ho občas používať i na líčenie klientiek. Spracovanie make-upu týmto typom štetca je v celku rýchle a jednoduché. Radi ho majú i vizážisti. Odporúčam si ho zaobstarať aj na doma. Nanášajte ho od stredu tváre do periférii.

Stippling štetec s dlhými vláknami

Pomocou tohto štetca viete naniesť všetky typy make-upov od tekutých po tuhé. Je vhodný na každý typ pleti a môžete ním vytvoriť jemné až silné krytie.  Viete ním make-up pekne zapracovať. Osobne ho pri líčení klientiek používam najradšej. Nanáša sa jemným krúživým pohybom od stredu tváre do periférii. Ak potrebujete silnejšie krytie, tak pridávajte viac make-upu na pleť a postupne zapracovávajte. Robí prirodzenejší efekt na tvári. So štetcom sa pracuje ľahko, dobre sa i čistí po použití.

Stippling štetec s krátkymi vláknami, s hustým osadením, zastrihnutý dorovna

Tento štetec je ideálny na krémové, tuhé i púdorvé make-upy, ale dá sa použiť i na tekuté. Viete ním dosiahnuť väčšie krytie i precízne nanášanie. Nevýhodou je, že pri jeho používaní sa spotrebuje viac make-upu a taktiež sa ťažšie čistí pretože je dosť husto osadený štetinami. Je skôr vhodný na pleť, ktorá potrebuje väčšie prekrytie nedokonalostí. Týmto štetcom sa ťažšie zapracovávajú detailnejšie partie tváre, nakoľko je široký.

Beauty Blender

Je špeciálna originálna hubka kužeľovitého tvaru, rôznych veľkostí a zakončení. Dá sa použiť nie len na nanášanie make-upu a korektorov, ale i krémových líceniek, očných tieňov a rúžov. Na trhu je Beauty Blenderov viac druhov a preto je potrebné si vybrať kvalitnejší materiál a vhodnú veľkosť a tvar hubky, aby sa vám dobre zapracovával make-up. Pred nanesením make-upu je potrebné hubku navlhčiť vodou a jemne ju odsať, inak sa vám make-up nepodarí dobre naniesť. Spotreba make-upu pri nanášaní nie je veľká, ale treba ho trošku dlhšie a precíznejšie nanášať. Nanáša sa ,,bodkovacou,, metódou, kedy si na pleť rýchlo nanášate make-up pritláčaním hubky. Opačnou špicatou stranou blenderu si viete detailnejšie naniesť napr.korektor okolo očí, prípadne zapracovať rúž na pery, alebo tiene na oči. Je vhodný na doma i pre profesionálov. Nakoľko je to hubka, tak ju treba dôkladnejšie preprať, ak ju chcete mať hygienicky čistú.

Hubky

Klasické hubky môžu mať rôzne tvary, obvykle sú oválne, trojuholníkové, klinovité alebo okrúhle. Je dôležité, aby boli vyrobené z kvalitnej penovej gumy, aby sa hladko kĺzali po pleti a pekne zapracovali make-up. Používajú sa na nanášanie všetkých druhov make-upov i korektorov. Obvykle ju používajú profesionálni vizážisti a maskéri. Hubkami viete dosiahnuť vyššiu kryciu schopnosť. Niekedy je dobré ich pred použitím trocha navlhčiť vodou. Nanášanie make-upu hubkami môže byť trocha zdĺhavejšie ako pri štetcoch a taktiež treba hubky dôkladne prepierať. Veľa profesionálov používa hubky jednorázovo, lebo majú i nízku cenu. Ja osobne už používam hubky málo. Skôr uprednostňujem Beauty Blender.

Prsty

Stále veľa žien si nanáša svoj make-up prstami, dokonca i profesionálny vizážisti ich zvyknú používať. Je to zdĺhavejšia práca a naviac si musíte ruky pred i po nanesení make-upu dôkladne umyť. Rukami si viete naniesť iba tekuté a krémové typy make-upov, na ostatné je lepšie použiť iba štetce alebo hubky. Môže sa stať, že make-up nanesiete nerovnomerne (s čím sa stretávam dosť často), alebo si vytvoríte fľaky na tvári. Ja osobne odporúčam nanášať prstami iba tónovacie produkty, BB krémy, alebo  CC krémy, ktoré majú ľahučkú konzistenciu.

Oval brush – Oválny štetec

Je to taká posledná novinka na trhu, čo sa týka nanášania make-upu. Štetec má oválny tvar, je husto osadený štetinami, má ohybnú rúčku a veľmi jemné štetiny. Osobne ho doma používam rada, lebo je veľmi príjemný na pleti a celkom pekne spracováva make-up. Je skôr vhodný na tekuté a krémové make upy a korektory. Treba ho dôkladnejšie aj čistiť, nakoľko je dosť hustý. Netreba sa báť vyššej spotreby make-upu, lebo ho nenasáva do seba ako napr. hubky. Viete s ním detailnejšie pracovať okolo nosa i obočia. Predáva sa v rôznych veľkostiach, tie menšie sú vhodné na nanášanie očných tieňov, stredne veľké sú lepšie na krémové líčka alebo kontúrovanie. Osobne si však nie som istá tým, že by ich profesionáli používali viac ako stipplingové štetce, alebo hubky. No na doma sa mi osvedčil.

Silikónový štetec i hubky na make-up

Nedávno som objavila na pultoch obchodov aj sadu silikónových štetcov a hubiek na nanášanie make-upu. Nikde z môjho okolia som nepostrehla, že by to niekto používal, alebo skúšal. Osobne som dosť zvedavá, ako tieto vecičky môžu fungovať a vytvoriť pekný make-up. Nejako si to neviem predstaviť a nemám ani pocit, že by to bol nejaký predajný hit. Ja osobne si to kupovať nebudem, nie som o tom presvedčená, že sa s tým dobre pracuje. Ale možno má niekto s týmto produktom skúsenosť a dozviem sa to.

NA ZÁVER:

  • Nezabudnite si pravidelne svoje štetce i hubky čistiť, aby ste si nespôsobili na pleti problémy. O tom ako sa o pomôcky na líčenie starať som písala aj v predchádzajúcom článku: ,,Ako si zachovať čistú dekoratívnu kozmetiku?,,
  • Oplatí sa investovať do kvalitných pomôcok, vydržia vám roky a nanášanie líčidiel bude ľahšie a make-up dokonalejší.
  • Make-up by ste mali nanášať od stredu tváre až k perifériám do stratena.
  • Ja osobne nenanášam klasický make-up až pod oči a na očné viečka. Ja uprednostňujem špeciálne produkty (korektory a rozjasňovače), ktoré sú určené iba na očné okolie. Obvykle sú ľahšie a sú neparfumované, čiže nepodráždia oči.

Dúfam, že vám môj názor a skúsenosti s metódami nanášania make-upu trocha vo výbere pomohli. Ak sa chcete i vy podeliť o svoj názor a skúsenosti s technikami, tak mi kľudne napíšte do komentárov. Ak si neviete dať rady ktorý make-up je pre vás vhodný a ako ich správne nanášať, príďte na môj kurz školy líčenia, rada vám pomôžem.

 

Autor:

Adriana Švorcová