kozmetika, zdravie a krása
/
0 Comments
/
Prečo si vybrať ošetrenie chemickým pílingom?

Aké zásady treba dodržiavať pred i po ošetrení?

Aké sú výhody a nevýhody chemického pílingu?

Chemický píling – pre niekoho strašiak, pre iného spása pre pleť. Ošetrenie sa teší veľkej obľube a radí sa do TOP 5 neinvazívnych metód v estetickej dermatológii. Samozrejme sa nie je čoho báť, ak ste zverený do dobrých rúk vyškoleného profesionála. Poďme sa teda pozrieť na chemické pílingy bližšie, nech si ozrejmíme prečo sú také žiaduce pre pokožku.

Princíp chemického pílingu:

Ošetrenie chemickým pílingom je neinvazívna metóda, ktorá spočíva v narušení vrchnej, alebo hlbšej vrstvy pokožky a následne jej odstránení. Vďaka tomu sa urýchli výmena starých, odumretých kožných buniek a následne sa začne regenerácia pokožky, kedy sa začnú  tvoriť nové bunky, ktoré odkryjú novú vrstvu kože.

Ako to funguje?

pH pleti je 5,5 – čiže ľahko kyslé. Prípravky, ktoré sú aplikované na pleť s nižšou hodnotou ako 5,5, môžu spôsobiť na pleti podráždenie, sčervenanie a „poleptanie“. Toto „poleptanie“ pleti je liečebný  a obnovujúci proces spojený s množstvom požadovaných výsledkov, ako je napr.: omladenie, odstránenie hyperpigmentácií,  akné, jazvičiek po akné atď.

Chemický píling spôsobuje vďaka obsahu exfoliačných kyselín KONTROLOVANÉ  „poleptanie“  s následným odlúčením starých buniek.  Koža je orgán, kde v stratum basale =  spodnej vrstve epidermis  – dochádza denne k novej tvorbe kožných buniek, ktoré potom putujú do hornej vrstvy pokožky = do stratum corneum. Tieto bunky putujú smerom hore a staré bunky sa tam zlupujú. Pri zdravej a mladej pokožke dochádza k obnove buniek každých 28 dní. Pri zrelej pokožke sa tento proces predlžuje zhruba na viac ako 40 dní. Chemický píling nám pomáha proces obnovy buniek urýchliť.

Proces odstránenia starých kožných buniek a tvorba nových buniek kože je spojený so zvýšenou tvorbou kolagénu, obnovujú sa elastínové vlákna a zvyšuje sa podkožný objem. Okrem toho tiež dochádza k zvýšenej tvorbe cytokínov, ktoré umožňujú regeneráciu/obnovu poškodenej pokožky spôsobenej prirodzeným starnutím, alebo poškodením pokožky vonkajšími vplyvmi ako napr. slnko, smog, stres…

S chemickým pílingom vieme docieliť veľmi pekné výsledky pri rôznych nedokonalostiach a problémoch akými sú:

– pigmentové fľaky

– poškodenia pleti slnkom (fotostarnutie)

– jazvičky po akné

– vrásky

– strata elasticity

– upchaté póry

– rozšírené póry

– problémy s akné

– zhrubnutá a drsná pokožka

– rosacea…

Vďaka ošetreniu chemickým pílingom sa nám pomáha obnovovať/regenerovať pokožka, stimuluje sa tvorba kolagénu a elastínu, pleť sa zjemní, vyhladí, rozžiari, zjednotí a taktiež nám ošetrenie pomáha k lepšiemu prieniku účinných látok do pleti.

Na rôzne problémy a nedokonalosti pokožky máme na trhu viacero druhov pílingov, ktoré sa indikujú podľa stavu a typu pleti. Na ošetrenie sa používajú AHA, BHA, TCA kyseliny a retinoidy.

Medzi najpoužívanejšie AHA patria napríklad: kyselina glykolová, kyselina mliečna, kyselina mandľová, kyselina azelaová, kyselina kójová, kyselina jablčná, alebo citrónová.

Medzi BHA radíme: kyselinu salicylovú.

TCA je kyselina trichlóroctová, ktorá je veľmi silná a patrí výlučne do rúk lekára.

No a samostatnou kategóriou sú retinoidy, ktorých je niekoľko druhov, ale s jedným spoločným menovateľom vitamínom A, od ktorého sú odvodené jeho deriváty. Najsilnejším je kyselina retinová = tretinoín.

 

O AHA a BHA kyselinách som už písala samostatný článok, kde som rozoberala ich účinky a pre ktoré typy pleti sú jednotlivé kyseliny vhodné. K detailnejším info TU.

 

Čo treba dodržiavať pred a po ošetrení chemickým pílingom?

  • Dôležitá je vstupná diagnostika a konzultácia s odborníkom, ktorý vám vyberie vhodný píling.
  • Asi dva/tri týždne pred pílingom je dobré absolvovať kozmetické ošetrenie, kde sa pleť aj hĺbkovo vyčistí a ,,predpripraví,, na pílingové procedúry.
  • Ak zvyknete doma používať prípravky s obsahom kyselín, alebo retinoidov, je dôležité ich niekoľko dní pred pílingovaním vysadiť.
  • Pred blížiacimi sa pílingami nesmiete absolvovať na tvári ošetrenia laserom, depiláciu, mikrodermabráziu a rôzne dermatologické a chirurgické zákroky (napr.: odstránenie znamienok, bradavíc, estetické korekcie atď.). Pár hodín pred pílingom sa mužom neodporúča holenie.
  • Medzi kontraindikácie patrí: tehotenstvo, dojčenie, herpes, nádcha, chrípka, užívanie antibiotík, otvorené rany, izotretinoínová terapia, alergie na aktívne látky, veľmi citlivá pokožka, ekzémy, infekcie kože.
  • V deň, keď absolvujete píling si už po ňom neplánujte žiadne aktivity ako napr: šport, wellness, pobyt na slnku.
  • Opaľovanie pri pílingových procedúrach je prísne zakázané. Nezabudnite používať každý deň silný UV faktorový krém.
  • Po pílingu sa k pleti správajte šetrne! Nechytajte si ju, nepoužívajte dráždivé produkty, pleť veľa hydratujte a chráňte. Používajte produkty, ktoré vám odporučí odborník. Ak sa pokožka olupuje, v žiadnom prípade si šupinky mechanicky neodstraňujte. Pokožku si neumývajte príliš teplou vodou. Na pleť môžete použiť chladivé – hydratačné masky s upokojujúcim účinkom (vhodné sú látkové masky).

 

Vedľajšie možné účinky:

Po pílingu môže pleť byť začervenaná, svrbieť, môže sa objaviť opuch, alebo môžete cítiť poštipkávanie, prípadne napätie pokožky. Asi 2 – 3 dni po pílingu sa pleť môže aj olupovať, prípadne sa objavia mikrošupinky. Taktiež sa môže objaviť aj zvýšená citlivosť pokožky. Tieto vedľajšie účinky sú iba dočasné a po pár dňoch vymiznú. Pri intenzívnych, lekárskych pílingoch sa môže objavovať bolestivosť, mokvanie kože až tvorba chrást. V týchto prípadoch sa používajú aj šetrné kortikoidy, aby sa predišlo infekcii a zápalom kože.

Najvhodnejšie obdobie, kedy začať s pílingovými kúrami je jeseň – zima. Kúru odporúčam absolvovať aspoň 1x do roka, pri silnejších problémoch a nedokonalostiach aj 2x za rok. Pri pílingoch sa výrazný efekt dostaví až po treťom razy. Odporúčané sú minimálne 3 ošetrenia, maximálne 6 ošetrení. Vždy záleží od profesionála, s akými produktmi pracuje a aké typy pílingov zvolí. Pílingom sa môže ošetrovať nie len tvár, ale aj krk, dekolt, chrbty rúk, alebo aj chrbát.

Pre tehotné a dojčiace ženy, alebo na letné obdobie mám v ponuke salónu ako alternatívu aj prírodný nechemický píling ORMEDIC LIFT na báze enzýmov.

Na záver:

Chemický píling má jednoduchú aplikáciu a vysokú efektnosť. Toto povrchové ošetrenie pomocou kyselín vám pomôže zlepšiť stav pleti, ktorého výsledky sa dostavia už po pár týždňoch. Určite sa ho oplatí  zaradiť aspoň raz za rok k starostlivosti ku kozmetickým ošetreniam.

Autor: Adriana Švorcová

Zopár fotiek s ošetreniami chemickým pílingom od Image skincare prikladám na záver: