kozmetika, lifestyle, zdravie a krása
/
2 Comments
/
Špeciálna téma:

Kozmetika a kozmetické ošetrenia vhodné pre tehotné a dojčiace matky

K napísaniu tohto článku ma inšpirovali moje klientky, ktoré prechádzali, alebo niektoré momentálne aj prechádzajú týmto krásnym a občas aj náročným obdobím tehotenstva, v neposlednom rade i obdobím dojčenia. Preto by som túto skupinu žien – budúcich matiek rada oboznámila s tým, ako sa o pleť v tomto období starať.

NEZABUDNITE:  V prvom rade sa poraďte s odborníkom (kozmetičkou, alebo dermatológom) o starostlivosti o pokožku. Vizuálne vie zhodnotiť najlepšie stav vašej pleti a odporučiť produkty a ošetrenia na mieru. Dohľadávajte si iba relevantné štúdie od odborníkov a čítajte si zloženie produktov!

Žena v období tehotenstva si prechádza veľkými zmenami…

Mení sa hladina hormónov, čo má za následok napríklad zmeny na pokožke, vlasoch, menia sa chute, čuch a v neposlednom rade sa mení aj postava.

Pokožka sa obvykle stáva citlivejšia. Viac reaguje na vonkajšie i vnútorné podnety a preto by ženy v tomto období mali dávať viacej pozor na to, čo si na ňu dávajú a taktiež, čo si dávajú do svojho tela (čiže ako sa stravujú). Už to nie je iba o nich, ale aj o vývoji toho dieťatka.

Stáva sa, že pleť, ktorá do vtedy nemala žiadne problémy, zrazu bojuje s akné, alebo naopak s nadmernou suchosťou, ekzémom atď. Často sa objavujú tehotenské škvrny, čiže hyperpigmentácie. V neposlednom rade sa na tele môžu vytvárať strie, ak žena rýchlo priberá a jej pokožka nemá dobrú pružnosť.

Starostlivosť na doma:

Je dôležité, aby vaše produkty boli šetrné k vašej pleti. Nemali by byť agresívne… To znamená, že by nemali obsahovať:

  • retinoidy (Vitamín A a jeho deriváty: kyselina retinová, retinol, tretinoín, retinyl palmitát, retinal)
  • kyseliny – AHA/BHA (napr.: kyselina glykolová, kyselina mandľová, kyselina octová, salicylová…)
  • Hydrochinón (používa sa na zosvetlenie pokožky a pigmentácií)
  • Alfa-Arbutín (je derivátom hydrochinónu, používa sa na rozjasnenie pleti, pigmentových škvŕn a zjednotenie tónu pleti)

Odporúčané zložky:

Čo sa týka kyselín, tak v menšom množstve môže tehotná, alebo dojčiaca žena používať kyselinu azelaovú, kyselinu mliečnu, alebo ureu. O kyseline salycilovej sa radšej poraďte s lekárom.

Tehotná žena môže používať na akné napr. niacínamid, ktorý má protizápalový účinok. Ako rastlinnú náhradu retinolu odporúčam bakuchiol. Vhodné počas tehotenstva sú antioxidanty, kyselina hyaluronová, zelený čaj, morské riasy, peptidy, kmeňové bunky. Na výber je veľa šetrných produktov. Nezabudnite si však čítať zloženie vašich produktov a dátumy spotreby! Porozmýšľajte i nad tým, ako dlho už produkt máte otvorený.

Čo sa týka dekoratívnej kozmetiky, tak aj tu nezabudnite kontrolovať stav produktov (kvalitu, dobu spotreby, čistotu). Hlavne sa zamerajte na kvalitu rúžov, leskov a balzamov na pery, pretože tie dostávate cez ústa priamo do tela. Je dôležité, aby neboli staršie ako 1 rok, môžu sa do nich dostať rôzne baktérie a stanú sa až toxické pre telo. Maskara na oči by nemala byť staršia ako 3 mesiace (niektorí výrobcovia môžu udávať aj 6 mesiacov). Prekontrolujte si aj laky na nechty, ktoré používate, aby neobsahovali formaldehyd. Čím menej chémie, tým lepšie. Odlakovače voľte bez acetónu. Ak zvyknete používať depilačné krémy, tak zvoľte radšej inú alternatívu odstraňovania chĺpkov (depiláciu voskom, alebo oholenie žiletkou). No a v neposlednom rade treba byť obozretný pri domácom farbení vlasov. Zvoľte opäť šetrné produkty.

Pozornosť venujte aj pokožke vášho tela. Dôkladne ju hydratujte a masírujte každý deň aj 2x, aby ste zamedzili vzniku strií. V období tehotenstva žena rýchlo priberá a pokožka sa nestíha prispôsobovať a potom vznikajú tieto jazvyčky – strie. Aby ste sa im vyhli, pokožku treba stále zvláčňovať. Na trhu je veľa dobrých produktov, ktoré sú určené ako prevencia proti vzniku srií (Bi-oil, Collistar , Elasti-Q …). Odporúčam robiť si aj telový píiling 2x týždenne. Môžete zaradiť aj striedavé sprchy – studená a teplá voda.

Ak sa rozhodnete pri kozmetike ísť prírodnou alternatívou aj tu buďte obozretné. Prírodná kozmetika môže tiež narobiť šarapatu na pokožke. Niektoré prípravky totiž obsahujú vysokú koncentráciu rastlinných zložiek, čo môže vyvolať alergie. Taktiež sa často používajú esenciálne oleje, ktoré môžu spôsobovať fotosenzitivitu a to môže vyvolať solárnu dermatitídu.

Nezabúdajte na ochranu pokožky pred slnkom… každý deň používajte produkty s SPF.

Kupujte si kozmetické produkty len z overených obchodov! Len tak máte istotu, že neobsahujú nežiadúce látky.

Starostlivosť o pleť v salóne:

Prvá dôležitá vec… Upovedomte svoju kozmetičku, alebo lekárku o tom, že ste tehotná alebo dojčíte. Vyhneme sa tak problémom, ktoré by mohli nastať. Všetky povery dajte bokom, toto je dôležitá informácia, ktorú by mal odborník o vás vedieť. Je to vo vašom záujme a záujme vášho dieťatka. Odborník vám ušije ošetrenie na mieru a vyberie pre vás tie správne produkty.

Ak je žena tehotná, v salóne nepracujeme so žiadnymi prístrojmi ako sú ultrazvuky, ozonizéry, dermabrázie, rádiofrekvencie atď. Taktiež sa nerobia žiadne chemické pílingy. Odporúčané sú masáže, ručné hĺbkové čistenie, lash lifting atď. Ja v salóne ponúkam aj nechemické pílingové ošetrenia na báze rastlinných enzýmov, ktoré sú vhodné celoročne.

Ak zvyknete navštevovať estetickú kliniku, tak budete musieť zabudnúť na všetky laserové ošetrenia, taktiež chemické pílingy, botulotoxínové výplne, mezoterapie a iné estetické zákroky. O tom, čo a či je niečo vhodné sa musíte poradiť s vašou dermatologičkou.

Ak pravidelne navštevujete aj kadernícky salón a zvyknete si vlasy farbiť, alebo inak chemicky ošetrovať, treba sa poradiť s kaderníčkou, aby vám zvolila šetrné produkty.

Nezabudnite aj na vašu nechtárku… Poraďte sa s ňou, ak si dávate robiť gelové, alebo akrylové nechty, zistite si šetrnosť týchto produktov a zvážte si, či je vhodné si to najďalej dávať aplikovať.

Počas dojčenia nie sú tieto zásady až také prísne, ako keď je žena tehotná. Pri dojčení treba byť opatrná hlavne ak sa dieťatka dotýkate, alebo si ho prikladáte na pokožku tela. Aby ste nemala na sebe niečo, čo by dieťatku mohlo vadiť čuchovo, alebo by mohlo dostať ústami do tela (parfémy, krémy, dekoratívnu kozmetiku…). Chémia by mohla u neho vyvolať alergické reakcie, kožné alebo aj zažívacie problémy.

Odporúčanie na záver:

Určite si počas tehotenstva nájdite čas pre seba, doprajte si oddych a starostlivosť o seba čo najviac. Pretože, ak sa dieťatko narodí, už bude tá pozornosť venovaná jemu a nebude toľko času ani na kvalitný spánok a oddych, ale ani na skrášľujúce procedúry. No ak si vytvoríte správne rituály a nájdete si režim, tak bude všetko na dobrej ceste, aby ste boli aj vy a aj dieťa v pohode a spokojnosti.

  • V prípade otázok, sa neváhajte na mňa obrátiť. Ak si chcete pozrieť video na túto tému, tak kliknite TU 

 

Adriana Švorcová