kozmetika, lifestyle, zdravie a krása
/
0 Comments
/
Ako ošetriť stopy po akné?

Ako ošetriť stopy po akné

Metódy, a produkty, ktoré riešia jazvy po akné, pozápalové hyperpigmentácie a pozápalové začervenania (erytém).

 

Jazvy po akné: sú výsledkom hojenia po poraneniach alebo kožných ochoreniach ako napr. akné, ktoré spôsobili zničenie tkaniva do hĺbky kože alebo podkožia. Textúra pokožky je nerovnomerná, vyskytujú sa v nej priehlbiny – jazvy, ktoré vznikajú ako dôsledok prekonaného ťažšieho akné.

PIE (POST INFLAMMATORY ERYTHEMA) – pozápalové začervenanie: vzniká vtedy, keď sa poškodia kapiláry (malé krvné vlásočnice) na povrchu poškodenej pokožky. Takéto poškodenie vzniká pri zápalovom akné, škrabaní sa, neodbornom domácom vytláčaní, spálením pokožky na slnku. Prejavuje sa ako začervenanie pleti, ružové fliačky.

PIH (POST INFLAMMATORY HYPERPIGMENTATION) – pozápalové hyperpigmentácie: je výsledkom nadprodukcie melanínu v pokožke, alebo nerovnomerného rozloženia pigmentu po kožnom zápale z akné a taktiež ak si nedávate pozor na slnečné žiarenie. Prejavujú sa ako hnedé fliačky, škvrny.

Metódy a prípravky, ktoré pomáhajú pri jazvách po akné, PIH a PIE:

Vitamín C – sa podieľa na oprave rôznych defektov na pleti ako sú napr.: hyperpigmentácie, zápaly pleti, akné, poškodenie pleti slnkom, nejednotná pleť atď. Vitamín C pomáha pokožku posilňovať, vyrovnáva farebné nerovnosti na pleti, rozjasňuje pleť, chráni ju pred voľnými radikálmi, podiela sa pri tvorbe kolagénu. Produkt tip: Vital C hydrating ACE serum, MD restoring power C serum.

Inhibítory tyrozinázy – redukujú enzým Tyrozín pri nadmernej produkcii melanínu (pigmentu) v pokožke. Majú podobný účinok ako hydrochinón (ale sú šetrnejšie, bez nežiadúcich vedľajších účinkov) a pomáhajú v boji proti hyperpigmentáciám. Produkt tip: Iluma intense lightening serum, Iluma intense brightening creme.

Slnečná ochrana SPF – Prípravky na ochranu pokožky pred UV žiarením používajte každý deň 365 dní v roku. Inak vaše omladzujúce prípravky používate zbytočne a taktiež zbytočne vyhadzujete peniaze na omladzujúce procedúry. SPF krémy vám pleť chránia pred poškodeniami zo slnečného žiarenia, ktoré má za následok vznik hyperpigmentácii, predčasné starnutie (rozpad kolagénu), rakovinu kože atď. Produkt tip: Prevention + daily hydrating moisturizer creme SPF 30, 50.

Laser – metóda frakčným O2 resurfacing laserom je invazívnejšie ošetrenie, ktoré má vyhladzujúci a obnovujúci účinok pre pokožku. Odstraňuje tenkú vonkajšiu vrstvu kože a zohrieva spodnú časť kože, čím stimuluje tvorbu kolagénu – proteínu, ktorý zlepšuje pevnosť a štruktúru pokožky. Pokožka je po zahojení viditeľne hladšia a zlepší sa celkovo jej textúra. Namiesto ablačného lasera môžete vyskúšať aj menej invazívny (neablačný) laser, ktorý tiež stimuluje rast kolagénu, ale výsledky sú menej viditeľné. Medzi tieto typy patrí pulzný laser, erbiový laser (Er:YAG) a terapia intenzívnym pulzným svetlom (IPL).

Chcemické pílingy – sú metódou, ktorá pomocou kyselín pomáha zlepšiť stav pleti. Princíp spočíva v narušení vrchnej, alebo hlbšej vrstvy pokožky a následne jej odstránení. Vďaka tomu sa urýchli výmena starých, odumretých kožných buniek a následne sa začne regenerácia pokožky, kedy sa začnú  tvoriť nové bunky, ktoré odkryjú novú vrstvu kože. V pokožke sa zvýši tvorba kolagénových vlakien, obnovujú sa elastínové vlákna a zvýši sa podkožný objem. Tip na ošetrenie: Lightening Lift – Pílingové antipigmentačné ošetrenie , alebo Signature facelift pílingové ošetrenie na každý typ pleti

 

Microneedling – je procedúra, pri ktorej pomocou mikroihličiek dochádza k prirodzenému procesu samoregenerácie a tvorbe kolagénu v pokožke.

Čas – Čím je poškodenie pokožky väčšie, tým dlhší čas je potrebný na jej regeneráciu. Môže to vyžadovať jeden rok i dlhšie, kým sa vráti pleť do normálu. Preto je dôležité používať správne a kvalitné produkty a pravidelne chodiť na ošetrenia.

Retinoidy – majú spoločného menovateľa – vitamín A, od ktorého sú odvodené jeho deriváty. Retinolové prípravky pomáhajú obnovovať bunky. Sú ideálne pri problémoch s jazvami i hyperpigmentáciami. Pri pravidelnom používaní zlepšujú retinoidy textúru a vzhľad pokožky, zjemňujú vzhľad pórov, vrásky, poškodenie slnečným žiarením, akné i upchaté póry. Produkt tip: Image MD restoring retinol creme, Image MD Restoring retinol booster.

AHA kyseliny – pri pravidelnom používaní môžu pomôcť zlepšiť stav pleti. Kyseliny majú pre pokožku exfoliačný a obnovujúci účinok. Zbavujú nás prebytočných buniek, pomáhajú nám odkryť novú pokožku a vďaka nim môžu lepšie prenikať aj účinné látky hlbšie do pleti. Produkt tip: Ageless total resurfacing masque, Ageless total anti-ageing serum.

Mikrodermabrázia – je bezbolestná metóda, ktorá spočíva v mechanickom obrusovaní vrchnej vrstvy pokožky na tvári pomocou diamantových násadcov systémom vákuového odsávania, ktoré pracujú na princípe peelingu. Výsledkom je krásna, na dotyk jemná a viditeľne hladšia pleť. Táto metóda pomáha zjemňovať drobné jazvičky po akné, odstraňuje odumreté bunky, zjemňuje viditeľnosť pigmentových škvŕn, zjednocuje pleť atď. Ošetrenie tu: Diamantová mikrodermabrázia.

Na záver: Problémy na pokožke a jej poškodenia sa nevyriešia z večera do rána. Všetky procedúry a aj produkty na domácu starostlivosť si vyžadujú svoj čas a trpezlivosť, aby ste dosiahli efekt. Ak sa na pokožke vyskytujú rozsiahlejšie jazvy, tak treba rátať s tým, že nikdy už tá pleť nebude dokonale hladká, no jej vzhľad viete pekne vylepšiť.

 

Autor: Adriana Švorcová