makeup
/
0 Comments
/
Ako si zachovať čistú dekoratívnu kozmetiku?

Každá žena vlastní či už menšie alebo väčšie množstvo dekoratívnej kozmetiky. Niektoré radi nakupujú novinky, limitky a skúšajú všetko čo trh make-upu ponúka. Iné majú zopár základných líčidiel a berú líčenie ako nutnosť alebo i nevyhnutnosť. No stále je veľa žien, ktoré si nevšíma ani záručnú dobu kozmetiky a už vôbec nedbá na jej hygienu. O dekoratívnu kozmetiku sa treba tak isto starať a z času na čas ju prekontrolovať a hlavne vyčistiť. Venujete tomu dostatočnú pozornosť?

Viete aké veľké množstvo baktérií sa nachádza na dekoratívnej kozmetike?

Rúže, púdre, očné tiene, ceruzky na oči a pery, maskary, v neposlednom rade i aplikátory a štetce na make-up, všade tam si denne naberáme i vytvárame množstvo baktérii. Po dlhšom používaní takýchto líčidiel sa nám môže stať, že daný produkt začne meniť farbu, konzistenciu, alebo čo je horšie, začne na pleti robiť šarapatu. A to takou formou, že sa môže objaviť ekzém, zápal očných spojiviek, prípadne herpes. To asi nechceme, však? Preto je namieste dodržiavanie hygieny aj v osobnom kozmetickom kufríku.

Ako na to? Odporúčania a zásady pre čistú dekoratívnu kozmetiku:

  •  Raz za čas si vyčistite samotný kufrík na dekoratívnu kozmetiku, prípadne ak máte kozmetickú taštičku, tak ju vyperte v práčke.
  •  Skontrolujte si záručnú dobu vašich líčidiel.
  •  Pravidelne t.j. aspoň 1 x týždenne si vyčistite štetce a aplikátory na nanášanie dekoratívnej kozmetiky (viď.obr. 1. nižšie). Ak máte na pleti akné, tak treba štetce, alebo hubky na podklad a púder čistiť po každom použití!
  •  Svoju dekoratívnu kozmetiku zásadne nepožičiavajte nikomu.
  •  Ak máte na očiach a tvári ekzém, prípadne herpes, zabudnite na nejakú dobu na akýkoľvek make-up!
  • Ceruzky na oči a pery pravidelne strúhajte, pomáha to na prečistenie od baktérii.
  •  Na kompaktné očné tiene, púdre, líčka, make-upy, maskary a rúže môžete použiť špeciálne dezinfekčné obrúsky (viď. obr. 2. nižšie).
  •  Ak si produkty nanášate prstami, tak ruky musia byť vždy čisté.

 

Tipy na dezinfekciu produktov dekoratívnej kozmetiky:

Ak používate štetce, alebo iné aplikátory na nanášanie make-upu, tak je dobré používať špeciálne čistiace prípravky, ktoré ich vydezinfikujú, ale zároveň nepoškodia ich kvalitu. Môžu byť buď vo forme sprejov, mydiel, gumenných podložiek, alebo vlhčených obrúskov. Ja mám dobré skúsenosti napr. so značkou Clinique, ktorá má sprej na čistenie štetcov, ale výborná a cenovo dostupnejšia je Ebelin, prípadne aj značka Zoeva. Ja si ale zvyknem štetce pravidelne prepierať i so šampónom na vlasy, čo ich prečistí viac do hĺbky, odmastí, ale nepoškodí. Umyte ich pod teplou (nie horúcou) tečúcou vodou a nenamáčajte ich až po rúčku, aby sa časom lepidlo neuvoľnilo. Štetce nechajte len voľne vyschnúť. Nedávajte ich na radiátor, aby sa vám nezačali rozpadávať.

 

Špinavé štetce nepoužívajte!
Nielenže si môžete nimi upchať póry, ale rozšíriť baktérie, plesne, spôsobiť infekciu kože, rozšíriť zápaly atď. Na štetcoch sa totiž usádzajú zvyšky make-upu, maz, vlhkosť, prach i odumreté zvyšky kože. Taktiež sa môže nasledujúca aplikácia make-upu bez očistenia štetcov zhoršiť, štetce sú menej prispôsobivé, mastné, nie sú hebké a vláčne. Naviac si ich môžete takto rýchlo zničiť.

Čistenie samotnej dekoratívnej kozmetiky:
Dlho som hľadala špeciálny produkt, ktorý slúži na čistenie samotných líčidiel bez toho, aby ich poškodil. A našla som… Internetový obchod Stay unique ponúka práve produkty na čistenie nie len štetcov, ale aj samotnej dekoratívnej kozmetiky. Produkty sa nazývajú BeautySoClean a môžete si ich kúpiť buď vo forme spreja, alebo ako vlhčené mini obrúsky. Čistia, odstraňujú baktérie z kozmetiky a predĺžia jej životnosť bez zásahu a zmeny zloženia produktov. Sú dermatologicky testované, nemenia zloženie a farbu produktov a nedráždia pokožku. Určite by sa našli aj iné produkty podobného typu, ale nepátrala som po nich. Pred tým som používala klasický dezinfektant, ktorý som nastriekala na servítku a utrela s ním rúže, alebo iné produkty. Ale toto bolo agresívne pre samotné líčidlá i pokožku.

 

Takže milé dámy, je čas si prekontrolovať svoju kozmetiku a urobiť si aspoň z času na čas poriadok. Nechcete si predsa zničiť pleť aj tým, že zanedbáte starostlivosť o produkty, ktoré vás majú robiť krásnymi.
Ak potrebujete poradiť s líčením, využite moju službu školy líčenia, kde sa naučíte aj to, ako pracovať s dekoratívnou kozmetikou a pomôckami na to určenými.

Autor:
Adriana Švorcová