kozmetika, makeup, zdravie a krása
/
0 Comments
/
Poznáte rozdiel medzi pleťovou vodou, astrigentnou vodou, kvetovou, hydrosolovou a ďalšími vodami?

Nie je voda ako voda. Len kto sa má v tom všetkom vyznať pri tom množstve pleťových vôd na pultoch predajní? Pre lepšiu orientáciu si prečítajte článok, aby ste si vedeli vybrať tú správnu pre seba a vybrali si pre svoju pleť to najlepšie.

Tonery (pleťové- tonizačné vody) a astrigentné vody môžu napomáhať na povrchu pokožky zlepšiť prienik účinných látok do pleti. Tonery pomáhajú odstrániť z pleti zvyšky potu, mastnoty, makeupu, kým astrigentné vody, ktoré sú obvykle na báze alkoholu, alebo chemických zložiek (napr.: kyselín), pleť okrem iného čistia do väčšej hĺbky a pomáhajú uzatvoriť póry. Astrigentné vody sú lepšie pre mastnejšiu a problematickú pleť, tonery sú vhodnejšie na normálnu, zmiešanú a suchú pleť.
Pred kúpou tonizačných alebo astrigentných vôd sa oplatí čítať zloženie, alebo sa opýtať profesionálov. Tonizačné vody dnes mnohé obsahujú napríklad rastlinné zložky, vitamíny, ovocné extrakty, hydratačné zložky atď., ktoré pomáhajú nielen pleť čistiť, ale aj hydratovať, osviežiť a udržať jej rovnováhu ph. Pri astrigentných vodách treba byť opatrnejší ak obsahujú alkohol alebo kyseliny, nemali by sa používať dlhodobo, prípadne ich môžete obmieňať s klasickými pleťovými vodami. Astrigentné vody môžu pri dlhodobom používaní pleť príliš vysušovať, alebo spôsobovať iritácie, pri ktorých pleť môže zle reagovať na nadmerné odmasťovanie. Taktiež pri tonizačných vodách sa môže stať, že budete na niektorú, napríklad rastlinnú zložku reagovať podráždením. Pleťové vody si vyberajte hlavne podľa vášho typu pleti a dolaďujte s vašim základným odličovacím prípravkom (pleťovým mliekom, gélom, balzamom atď.).

Termálne pleťové vody, ktorých zdrojom sú podzemné termálne pramene obsahujúce výdatné množstvo minerálnych zložiek a stopových prvkov. Sú vhodné na každý typ pleti, ale hlavne pre citlivú. Pomáhajú pleť upokojiť, hydratovať a udržiavať jej rovnováhu. Zakúpite ich hlavne v lekárňach. Niektoré bývajú ešte obohatené o ďalšie zložky ako vitamíny, esenciálne oleje, prípadne rastlinné extrakty. Termálne pleťové vody sa zvyknú predávať vo forme hmiel/sprejov. Tieto vody môžete použiť hocikedy počas dňa, ak potrebujete pleť osviežiť, upokojiť, alebo chrániť pred vonkajšími vplyvmi. Pomáhajú uzatvoriť hydratáciu v pleti, zafixovať makeup i zlepšiť vstrebateľnosť ďalších produktov. Termálnu vodu môžete používať po odlíčení pleti pred ďalšími kozmetickými produktmi. Najlepšie je nanášať produkty, keď je pleť ešte vlhká. Môj názor: Táto voda by nemala chýbať v žiadnej kozmetickej výbave (alebo kabelke). Výborne sa hodí aj počas cestovania lietadlom, kedy predchádza dehydratácii pleti.

Hydrosoly sú výsledkom parnej destilácie z rastlín, ovocia alebo kvetov. Behom destilácie sa oddeľujú látky rozpustné v tukoch (éterické oleje) a látky rozpustné vo vode, ktoré do vody prichádzajú. Vzniká tak ,,aktívna voda,, bohatá na bioaktívne látky danej rastliny. Môžeme ich nájsť pod názvom ako kvetové vody, alebo bylinkové vody. Populárne sú napríklad ružová voda, levanduľová voda, harmančeková atď. Avšak neznamená to, že dve kvetové vody z rôznych značiek sú to isté. Treba si vyberať vody v bio kvalite a v kvalitnom spracovaní, aby boli zachované všetky dôležité zložky rastlinky. Veľa nekvalitných hydrosolí obsahuje chemické zložky, parfemácie, alkohol a už by nemali byť takto označované ako pravé. Čisté hydrosoly môžu obsahovať nízke množstvo esenciálnych olejov, sú čírej farby a veľmi jemnej vône po spracovanej rastlinke. Mali by sa skladovať v tme, pri nižšej teplote a mali by sa i rýchlejšie spotrebovať. Tieto vody pomáhajú pleť hydratovať, upokojiť i osviežiť. Môžete ich použiť po odlíčení pleti, ako obklady, prípadne kedykoľvek počas dňa. Sú vhodné na každý typ pleti, ak nie ste citlivý na niektorú rastlinnú zložku. No nie som si istá, či vám vedia vyčistiť pleť tak dôkladne ako napríklad tonizačná voda, alebo micelárna voda, preto ich skôr odporúčam na dočisťovanie a hydratáciu pleti. Všetko si treba odskúšať, aby ste si zachovali krásnu a čistú pleť.

Micelárne vody sú trendom posledných rokov. Nie je skoro žiadny kozmetický koncern, ktorý by si nevytvoril túto vodu k svojej odličovacej rade. Micelárna voda slúži na dôkladné vyčistenie pleti od nečistôt a makeupu. Táto voda obsahuje malé molekuly micely, ktoré na seba viažu nečistoty z pleti. No micelárna voda nie je pleťové tonikum ani astrigentná voda. Preto vám pleť síce vyčistí, ale okrem nečistôt odstráni aj prirodzený kožný film. Pri každodennej aplikácii hrozí vysúšanie, narušenie prirodzeného biofilmu pokožky a môžu vzniknúť podráždenia, šupinky a v niektorých prípadoch aj ekzémy. Niektoré kozmetické značky sa preto snažia svoje micelárne vody ešte obohatiť o ďalšie zložky, aby sa nenárúšala kožná bariéra resp. obohacujú pleťové vody o micely. Viac som sa micelárnym vodám venovala vo svojom nedávnom článku na blogu, ktorý bol venovaný špeciálne tejto téme, klik TU.

Esencie sú najnovšie tonizačné vody v starostlivosti o pleť v kozmetike. Sú označované ako tonikum a sérum v jednom. Nanášajú sa na dôkladne vyčistenú pleť pred použitím séra a/alebo krému. Pomáhajú pleť naboptnať, zvýšiť hydratáciu, zlepšiť účinok ďalších produktov, zjemniť a zmäkčiť. Majú hustejšiu konzistenciu a môžu sa nanášať buď na vatový tampón, alebo priamo na ruky a potom na pleť naniesť poklepávaním. Sú vhodné pre každý typ pleti i vek. Esencie môžu mať rôzny typ účinných látok, napr. môžu obsahovať kyslelinu hyaluronovú, rastlinné zložky ako morské riasy, lekno atď. Sú skôr doplnkovou starostlivosťou o pleť, ale sú veľmi príjemné a vedia byť aj dosť účinné.

Na záver:
Čistenie a odličovanie pleti by malo byť dôležitou súčasťou každodennej starostlivosti. Tým, že každý z nás máme iný typ pleti, tak potrebujeme i rozdielne prípravky. Nie je všetko vhodné pre každého a preto je lepšie sa obrátiť na profesionála, ktorý vám produkty vyberie podľa aktuálneho stavu a typu pleti. Ja osobne mám vo svojej domácej starostlivosti všetky typy horeuvedených vôd a každú používam za iným účelom podľa stavu svojej pleti. Je to asi moja profesionálna deformácia, no v každej som si našla svoje pozitíva a potreby použitia.

Autor: Adriana Švorcová