kozmetika, zdravie a krása
/
0 Comments
/
MASKY, MASKY, MASKY

 

Máme ich niekoľko druhov… Aké typy pleťových masiek poznáme?

Ktorá je z nich najlepšia pre teba?

 

  1. Enzymatická maska- je maska, ktorá má exfoliačný účinok a je na báze ovocných enzýmov. Pomáha vďaka nim obnoviť pleť a odstrániť odumreté bunky. Je vhodná na každý typ pleti a pekne funguje aj pri zápalovom akné. Pri jej pôsobení môžete pociťovať i jemné štipkanie. Používa sa 1-2x do týždňa, podľa typu pleti. Po maske je pleť citeľne hladšia, rozjasnená a upokojená.

 

  1. Bahenná maska- je bohatá na liečivé minerály a stopové prvky. Pomáha redukovať zápaly, má antibakteriálny a výživný účinok, absorbuje nadmerné množstvo mazu, zjemňuje a prečisťuje pleť. Používa sa 2x (pri zápaloch aj viac krát) do týždňa. Vhodná je na každý typ pleti. Odporúčam ju použiť aj na iné časti tela, napr.: chrbát, ramená, dekolt… ak sa objavujú na nich zápalové procesy.

 

  1. Ílová maskaje vhodná na zmiešanú a mastnú pleť pre jej absorbčné, sťahujúce a čistiace účinky. Jej základ tvorí kaolín, alebo bentonit. Tento typ masiek sa môže použiť 1-3x do týždňa podľa stavu pleti. Niektoré tieto masky sa zvyknú predávať aj čisto len v práškovej forme a potom sa zarábajú s vodou (alebo i pleťovou vodou), alebo už ich máte ,,predrobené,, a nanesiete ich rovno na pleť a necháte zaschnúť.

 

  1. Látková maska- je veľmi populárna pre jednoduchosť jej použitia a veľký výber druhov s rôznymi účinkami. Jednoducho odbalíte sáčok a nanesiete na pleť. Po pár minútach zahodíte bez toho, že by ste ju museli umývať (ak neurčí výrobca inak). Tieto masky sú nasiaknuté účinnými látkami a sérami, a vy si vyberiete podľa stavu pleti, čo potrebujete riešiť. Na výber máte, hydratačné, rozjasňujúce, anti-ageingové, čistiace, liftingové, upokojujúce atď. atď. Každý typ pleti si vie nájsť pre seba, čo treba. Tieto masky odporúčam nechať pôsobiť 15 až 20 minút, ale nie viac. Inak vám látka začne vlhkosť nasávať z pleti naspäť do seba. Masky môžete používať aj 2-3x do týždňa. Ideálne sú aj na cestovanie.

 

  1. Hydrogélová maska- má gélovú textúru a je obvykle vyrábaná z biocelulózy. Maska má chladivý efekt. Vhodná je na každý typ pleti, ale hlavne starnúcu, suchú, alebo dehydrovanú. Obvykle má anti-ageingový, hydratačný, vypínací a vyživujúci účinok. Môže sa použiť aj 2x do týždňa. Ak si chcete spríjemniť a vylepšiť efekt počas pôsobenia masky, tak odporúčam použiť masážne valčeky (jade roller), alebo chladivé masážne banky (ice cooling globes).

 

  1. Alginátová maska- jej základom je alginát vyrábaný z morských rias. Vďaka nemu maska po pár minútach stuhne do elastickej hmoty a dá sa pekne v celku stiahnuť z pleti. Alginátové masky sú vhodné na každý typ pleti, záleží aký druh si pre ňu vyberiete. Sú bohaté na minerály a vitamíny. Nie sú však veľmi praktické (ale za to účinné), preto sa používajú hlavne v kozmetických salónoch. Obvykle sú vo forme prášku, ktorý treba zmiešať s vodou a šikovne ju naniesť na pleť. Maska vytvorí vákuum a uzamkne hydratáciu, potom aj účinné látky lepšie prenikajú do pleti. Pleť po maske je obvykle upokojená, vypnutejšia a rozjasnená. Použiť sa môže 1-2x do týždňa.

 

  1. Exfoliačná maska- táto maska obsahuje zrniečka ( mikro granulky) z rôznych rozdrvených škrupiniek, perličiek, jadierok atď., ktoré majú pílingový účinok pre pleť. Môže byť aj v kombinácii s AHA, alebo BHA kyselinami. Vhodná je na každý typ pleti okrem citlivej a aknóznej pleti so zápalmi. Exfoliačná maska zanecháva pleť vyhladenú, jemnú, čistú, zjednotenú a rozjasnenú. Používa sa 1- 3x do týždňa podľa stavu a typu pleti.

 

  1. Krémová maska- obvykle je vytvorená z hydratačných zložiek, karitového masla, rôznych rastlinných olejov, ceramidov, antioxidantov atď. Skôr je určená na suchšiu, starnúcu, citlivú a dehydrovanú pleť. Najnovšie sa však popularite tešia nočné krémové masky, ktoré nechávate pôsobiť celú noc namiesto nočného krému. Ráno si len umyjete a dočistíte pleť, potom nanesiete denný krém. Pleť je po nich oddýchnutá, vyhladená, hydratovaná a svieža. Krémové masky sa používajú 2 x do týždňa.

 

  1. Peel off maska- je to zlupujúca maska určená predovšetkým na zanesenú, pórovitú a mastnú pleť. Má čistiace a exfoliačné účinky. Po nanesení na pleti zasychá (má takú gumovitejšiu štruktúru) a po zaschnutí sa z pleti pomaly zlupuje. Pred jej použitím odporúčam pleť napariť, prípadne inak zmäkčiť, aby mala lepší efekt. Masku odporúčam používať hlavne v oblasti T-zóny, lebo na periférnych častiach tváre rastú drobné chĺpky a je to celkom nepríjemné, ak si masku dávate potom dolu. Tieto masky zvyknú obsahovať napr.: aktívne uhlie, ovocné alebo rastlinné extrakty, AHA kyseliny… Používajú sa 1x do týždňa.

   

      10. Ostatné masky- do tejto kategórie zahrňujem napríklad domáce masky, ktoré si pripravujete čerstvé z rôznych domácich surovín ako napr.: sú kvasnice, vajíčka, med atď. Potom sú tu termálne masky, ktoré môžu mať rôznu konzistenciu a ich úlohou je po nanesení zahrievať pleť a tak zabezpečiť lepší prienik látok, uvoľnenie, zmäkčenie pórov. No a v neposlednom rade sem patria aj náplasti, ktoré aplikujete na jednotlivé časti tváre napr.: pod oči, na ústa, alebo len nos. 

 

Masky patria do doplnkovej starostlivosti na doma a vedia priniesť pekné a rýchle výsledky. Hlavne ak máte nejakú blížiacu sa udalosť a chcete pleť vylepšiť, prípadne potrebujete riešiť aj konkrétny problém s pleťou, tak masky sú pre vás to pravé. Nezabudnite sa radiť pokynmi výrobcu a nepredlžujte čas ich pôsobenia. Pred použitím masky si pleť dobre vyčistite a odporúčam pred ich nanesením použiť píling. Zvýšite si ním efekt a účinnosť masiek. Ak máte voľnú chvíľku a chuť si urobiť domáci wellness, siahnite po maske. Niekedy sa oplatí mať aj viac druhov, lebo i pleť máva rôzne potreby v určitých obdobiach. Ak stále neviete, ktorá maska je pre vás najlepšia, poraďte sa s kozmetičkou.

Autor: Adriana Švorcová

 P.S.: V článku máte vytvorené i odkazy ku konkrétnym maskám pre inšpiráciu.