Nezaradené
/
0 Comments
/
Poďme hovoriť o ROSACEI

Jedno z častejších ochorení pokožky, s ktorým sa stretávam vo svojom salóne hneď po problémoch s akné a pigmetovými fľakmi.

Čo je rosacea?

Je to dlhodobé – chronické ochorenie tváre, ktoré sa objavuje prevažne v 40 až 50 roku života. Pri rosacei, ľudovo nazývanej aj ružienka dochádza k povrchovému rozšíreniu ciev, ktoré po určitom čase strácajú schopnosť sa znova zúžiť. Vyskytuje sa hlavne v strednej časti tváre (nos, brada, líca) a v počiatočnom štádiu sa prejavuje začervenaním pokožky. Príčinou choroby je pravdepodobne genetika a je dobré, ak sa podchytí ešte v začiatočnom štádiu. Rosacea je porucha funkcie kožných nervov a drobných ciev v koži.

Spúšťačom tohto ochorenia môže byť hormonálna porucha (napríklad i klimaktérium – menopauza), tráviace ťažkosti (napr.: zápal žalúdka, zápal podžalúdkovej žľazy atď.), poruchy krvného obehu, nadmerné slnenie, alebo naopak silný mráz a v neposlednom rade psychika.

Rosacea má niekoľko štádií:

Prvé štádium: Objavuje sa plošný erytém. Pleť rýchlo sčervená a dlho trvá než sa vráti do normálneho vzhľadu a prirodzenej farby. Deje sa to napríklad pri požití teplých nápojov, alebo alkoholu, štipľavých jedál, ďalej, keď sa osoba nachádza vo vykúrenej miestnosti, prípadne začervená už pri dotyku tváre počas vmasírovania prípravkov na pleť.

Druhé štádium: Objavujú sa vystúpené cievky tzv. teleangiektázie – ,,žilky,, a môžu sa prejavovať aj pocity pálenia na pleti.

Tretie štádium:  Na začervenanej pokožke sa začnú objavovať hnisavé papulky a pustulky (hnisavé pupence podobné akné), rozširujú sa póry, pokožka je mnohokrát citlivejšia.

Štvrté štádium: Vzniká rhinophyma – tzv. karfiolový nos. Pokožka je zhrubnutá, červeno – fialovej farby s rozšírenými pórmi, nos má karfiolovitý vzhľad.

Komplikáciou môže byť očná rosacea so zápalmi ako sú iritída, konjuktivitída, jačmeň, fotofóbia, keratitída. Veľmi často sa začína objavovať práve u žien, ktoré nosia dlhodobo umelé mihalnice.

Rosacea sa týka rovnako mužov, tak i žien. Pokožka môže mať suchý podklad, alebo môže byť mastná – seboroická. Na tvorbe ochorenia sa môže podieľať i kvasinka Pityrosporum ovale, alebo roztoče Demodex folliculorum, ktoré spôsobujú folikulitídu a nerovnováhu pH. Taktiež sa môžu premnožiť i baktérie.

 Čo škodí a zhoršuje prejavy ochorenia?

Ošetrenie pleti doma:

Keďže pleť s rosaceou je citlivá, treba jej venovať zvláštnu pozornosť. Môže ju dráždiť už len samotné umývanie vodou a o to zvlášť teplou (najlepšie je použiť destilovanú a hlavne vlažnú- izbovej teploty). Dôležité je vyberať produkty na tento typ pleti (dermatokozmetiku): jemné čistiace/odličovacie prípravky, ochranné hydratačné krémy (aby neboli mastné a ťažké), dodať jej vitamíny, antioxidanty (cievky posilňuje najmä C vitamín), kupovať produkty bez parfemácie a konzervantov. Dôležité je používať i krémy s SPF faktorom a to na báze fyzikálnych UV filtrov. Vyhýbajte sa drsným pílingom so zrniečkami (najlepšie sú enzymatické) a tvár si nedrhnite uterákom, ale ho len jemne pritlačte a odsajte vodu. Taktiež na túto pleť nepatria ani žiadne oleje.

Vo vyššom štádiu ochorenia sa odporúča liečba v rukách dermatológa! Obvykle sa nasadzujú antibiotiká (napr.: tetracyklín, minocyklín). Lokálne sa dáva metronizadol, ichtamol, taktiež antibiotiká (erytromycín…); pri výskyte kvasiniek antimykotiká… Pri výrazných cievkach (telangiektáziách) sa používa IPL, farebný laser, alebo pri výskyte papuliek a pustuliek kryoterapia. Pri štvrtom štádiu sa robí chirurgický zásah a zbrusovanie.

  • Pleti pomáhajú jemné ošetrenia a hlavne sa odporúča špeciálna masáž – Sobyeho masáž tváre 2-3x do týždňa, ktorú si viete urobiť jednoducho i doma. Masáž podporuje odtok zo žilných vlásočníc a spevňuje ich. Taktiež sa odporúča i tvárová gymnastika.

 

Na záver:

Určite je dôležité nepodceňovať a nezanedbávať toto ochorenie pokožky. Dôležité je podchytiť všetko už na začiatku. Treba zistiť i príčinu, ktorá spustila ochorenie a pokiaľ je možné, tak ju i odstrániť. Nezabudnite eliminovať všetko, čo stav pokožky zhoršuje. Pleti pomáha aj diéta.

 

Autor: Adriana Švorcová