kozmetika, zdravie a krása
/
0 Comments
/
ČO FUNGUJE NA KOMEDÓNY A UPCHATÉ PÓRY?

Ako sa ich účinne zbaviť?

 

Najprv si povedzme ako také komedóny na pleti vznikajú…

Komedóny, alebo aj čierne bodky sú upchaté mazové žľazy, ktorých zafarbenie spôsobujú chemické reakcie odumretých buniek a kožného mazu.

Ich výskyt súvisí s produkciou kožného mazu a ak sa ho nahromadí viac, póry sa začnú rozširovať a upchávať, maz na povrchu zoxiduje a sčernie.

Starostlivosť o pleť je komplexná záležitosť, nie iba používanie ,,nejakej,, kozmetiky doma, ktorá často krát ani nie je zvolená vhodne na vašu pleť.

Ak je čistenie pleti nedostatočné:

Dôraz treba klásť na dôkladné vyčistenie pleti ráno a najmä večer. Dôležité je používať správne zvolené produkty na vašu pleť. Mnohokrát je problém práve v nesprávne zvolených prípravkoch na domáce ošetrenie. Používať z času na čas píling je fajn (1x do týždňa stačí). Píling vám ale upchaté póry nevyčistí, len zjemní povrch pleti a odstráni odumreté bunky. Na chvíľu sa zjemnia aj póry, ale len na povrchu.

Ak sú póry už upchaté, treba ich mechanicky (hĺbkovo) vyčistiť – odborne, nie vlastnoručne! Návšteva kozmetického salónu je ideálna 1x mesačne, ako prevencia pred vznikom komplikovanejšieho akné, ktoré môžu spôsobiť upchaté mazové žľazy (najmä u pubertiakov) a premnoženie baktérii. Veľmi dobré výsledky sú aj s ošetrením chemickým pílingom. Určite sa poraďte s odborníkom o starostlivosti vašej pleti.

Na fotke je pleť s pokročilejším štádiom acne comedonica, ktoré vzniká pri zvýšenej produkcii mazových žliaz a neriešení preventívneho opatrenia pred vznikom akné.

Ako prevencia proti znečistením pórom a zápalmi poslúžia aj čistiace masky, najlepšie na báze kaolínu, aktívneho uhlia, zinku, gáfru, alebo liečivého bahna. Použiť takéto čistiace masky u zmiešanej a mastnej pleti stačí 1x do týždňa. No, ak je pleť problematická a vyskytujú sa zápaly, tak masky odporúčam používať aj 2x týždenne, prípadne len lokálne na problémové miesta a zápaly, alebo T-zónu. V kozmetike majú niektoré značky v ponuke napr. aj prípravky na uvoľnenie a zmäkčenie pórov (napr.Payot Expert Points Noirs), ktoré sa používajú ráno a večer pod krém ako prevencia upchatých pórov a vzniku komedónov.

Na upchaté póry zvyčajne dobre zaberajú aj prípravky na báze kyselín (AHA,BHA) a to hlavne kyseliny salicylovej. Majú pre pleť vyhladzujúci a antibakteriálny účinok, regulujú mazotvorbu, sťahujú póry, pôsobia protizápalovo.

V neposlednom rade je dôležitá HYDRATÁCIA:

Hydratovať sa musí každý typ pleti, aj mastná. Ak nebudete pleť dostatočne hydratovať, bude mať tendenciu produkovať maz ešte viac. Zvoľte si prípravky napr.: na báze kyseliny hyaluronovej, aloe vera, morských rias, minerálnej vody atď. K hydratovanej pleti neodmysliteľne patrí aj pravidelný pitný režim. Pri mastnej a aknóznej pleti by sa nemali používať mastné krémy a ani ťažké komedonické oleje. Hydratačné prípravky sa dajú kúpiť aj v ľahkej konzistencii vo forme fluidu, alebo gélu, prípadne ľahkého krému so zmatňujúcim účinkom.

Samozrejme, že svoj typ pleti nezmeníte. Pleť máme danú geneticky. Niekto ju do vienka dostane mastnú, iní ju majú suchú. No starať sa o ňu treba a hlavne predchádzať rôznym problémom, ktoré s tým súvisia. Pleť si treba udržiavať zdravú a peknú.

Ak vám nefunguje kozmetika z vonka v starostlivosti o pleť, treba ísť hlbšie do vnútra. Problém nemusí byť iba v kozmetike, ale aj v životnom štýle, životospráve, v zdravotnom stave i v mysli. Vaša pokožka je vašim zrkadlom vnútorného sveta. Preto doprajte sebe to najlepšie.