kozmetika, zdravie a krása
/
2 Comments
/
Máte aj vy v zime veľmi suchú pokožku tela?

Bojujete s podráždením a ekzémami?

Testovala som pre vás produkty na telo, ktoré sú vhodné  práve na zimné obdobie pre citlivú a veľmi suchú pokožku.

Počas salónnych ošetrení si všímam na ženách i mužoch nie len pokožku na tvári, ale veľa mi prezradia aj ich ruky, dekolt, chrbát… Musím povedať, že 90% z nich trpí v zime nadmerne suchou pokožkou a asi 15% z nich má ekzémy.

Ja sama mám v zime už pár rokov problémy s pokožkou tela a ani sama netuším, čím sa to začalo spúšťať, keďže som nikdy problémy nemala. No, vždy keď prišiel December už som sa objednávala ku kožnej, pretože sa na určitých častiach na tele začali objavovať svrbivé ekzémy a lišaje. U kožnej sa mi dostalo zopár odporúčaní, ktoré som ovládala aj bez nej, ako napr.: nosiť bavlnené oblečenie, prať veci v detských pracích práškoch, nepoužívať parfémy, pokožku veľa krémovať atď. Na viac som si od nej niesla recept do lekárne na kortikoidné maste a niečo proti svrbeniu. Hm, na chvíľu pomohlo, ale nebolo to dlhodobé riešenie, keďže nie som zástancom silných kortikoidných prípravkov. Tak som tam už radšej prestala chodiť a skúšala som si to riešiť po svojom. A túto zimu sa mi to vyplatilo! Začala som testovať produkty, ktoré mi zafungovali hneď, ako sa začali posúvať teploty smerom k 0.

Pozrite si moje testovania a odporúčania:

LIPIKAR BAUME AP+ M od LaRoche-Posay –

Bol to pre mňa prvý produkt tejto zimy, ktorý skutočne zafungoval. Vďaka za neho, pretože sa mi jedného pekného zimného dňa začali na chrbte už objavovať svrbivé lišaje a našťastie sa mi dostal do rúk tento balzam, ktorý mi hneď zaúčinkoval. Natrela som si hrubú vrstvu na pokožku a na druhý deň ráno po lišajoch nebolo ani stopy. Už som začínala myslieť, že opäť skončím u kožnej a nič. Pokožka je v komforte. Tento balzam je vhodný aj pre novorodencov a detičky, ktoré majú citlivú pokožku, alebo atopické ekzémy. Balzam vôbec nie je mastný, má príjemnú konzistenciu, zvlhčuje pokožku a dobre sa vstrebáva. Je bez parfemácie, upokojuje podráždenie a príjemne hydratuje. Za mňa tomuto balzamu VEĽKÉ +

NOVINKOU k tomuto produktu je šikovná tyčinka LIPIKAR STICK AP+, ktorú si môžete zobrať kdekoľvek so sebou ako prvú pomoc pri svrbení, podráždení, alebo vysušení pokožky počas dňa. Použiť ju môžete na akékoľvek partie na tele i na tvári. Vhodná je pre bábätká, deti i dospelých. Má protizápalový, upokojujúci a antibakteriálny účinok. Tento praktický SOS produkt odporúčam do každej rodiny a zíde sa aj tým, ktorí majú problémy s ekzémom a atopickými dermatitídami.

Samozrejme, že neostalo iba pri balzamoch na telo, ale doplnila som aj ďalšie produkty, aby zimné obdobie pre moju pokožku bolo v komforte.

CeraVe Hydratačná čistiaca emulzia–

CeraVe je na našom trhu nová značka a málo kto ju pozná. Značka bola vyvinutá dermatológmi pre citlivú pleť, aby pomohla chrániť a obnoviť kožnú bariéru. Produkty sú na báze ceramidov, sú hypoalergénne, bez parfumácie a zvyšujú hydratáciu v pokožke. Hydratačnú emulziu používam na sprchovanie namiesto bežných sprchových gélov, nakoľko mi pokožku v zime vysušovali a dráždili. Emulzia je jemná, nepenivá, nedráždia ma ani žiadne umelé parfumácie. Dá sa okrem pokožky tela použiť aj na tvár, čo pri rannej sprche ušetrí čas s umývaním pleti po nočných prípravkoch a už vám ju potom stačí len pretonizovať a nakrémovať. CeraVe je cenovo veľmi dostupná značka a zakúpiť ju môžete v lekárňach.

CeraVe krém na ruky–

Milujem takéto typy krémov na ruky. Prečo? Lebo pokožku rúk krásne zhydratujú, rýchlo sa vstrebávajú, neostávajú po nich ruky mastné, ich účinok vydrží dlho a sú naviac vodeodolné. Takýchto krémov na trhu nie je veľa. Priznám sa, že mám rada, ak krém na ruky aj jemne vonia, ale prežijem to i bez vône. Hlavne, že funguje. K tomuto krému neodmysliteľne patrí aj …

CeraVe krém na nohy–

Či je zima, alebo leto, netreba zabúdať na svoje chodidlá. Nosia nás usilovne po celý čas a zaslúžia si niečím príjemným namasírovať. Krémy na nohy by sa mali používať každý deň, ale ja som v tomto trocha lajdák. Asi budem musieť krém preniesť z kúpeľne na nočný stolík, aby som nezabúdala a mala ho na očiach každý večer. CeraVe krém je určený na veľmi suchú až drsnú pokožku nôh. Je obohatený o kyselinu salicylovú, ktorá pokožku obnoví a zjemní, ďalej obsahuje ceramidy a mliečnan amónny. Pokožka chodidiel je zmäkčená, obnovená a hydratovaná. Pomáha aj pri popraskanej koži na zacelenie, aby nevnikali do prasklín baktérie, alebo plesne.

Goat milk od Vital Pharma –

Jemné telové mlieko, ktoré som si zakúpila na konci leta v DM drogérii na odporúčanie jednej mojej klientky. Jej recenzia ma zaujala, tak som sa ho podujala otestovať. Čo ma zaujalo bol hlavne obal a jeho nízka cena. Najprv som myslela, že je to nejaká švajčiarska značka, ktorá má produkty z kozieho mlieka, ale po preštudovaní obalu som zistila, že som trocha vedľa. Produkt je vyrobený v Poľsku, čo mi nevadí, len ma zmiatol ten biely krížik na červenom podklade. Čo sa týka obsahu, tak mlieko je zložené hlavne z bambuckého masla, jojobového a ľanového oleja. Zmienka o kozom mlieku na produkte nebola, ale v obsahu medzi ingredienciami boli spomenuté laktobacili. Mlieko je dermatologicky testované a je určené na suchú podráždenú pleť. Tu by som podotkla, že by sa na suchú pokožku viac hodila jeho krémová verzia. Mlieko je ľahkej konzistencie, má takú zvláštnu vstrebatelnosť (treba viac masírovať), ale nezanecháva mastné stopy a vsakuje do nej dostatočne. Ja osobne odporúčam toto mlieko pre športovcov, alebo na leto. Pokožka sa po ňom zhydratuje tak akurát a pri vysokých teplotách sa nepremasťuje a nadmerne nepotí pod vrstvou krému. Mlieko má jemnú sladkastú vôňu. Ja osobne s ním budem pokračovať až v lete, lebo som ho nestihla minúť do zimy. Má až 500 ml, čo vám vydrží dosť dlho.

Sprchové/kúpeľové oleje–

Mojim dlhoročným obľúbeným produktom na zimné obdobie je sprchový olej od L´occitane  Huile de douche s mandľovým olejom. Určite ho má v obľube veľa žien a je to od L´occitane jeden z TOP produktov. Má krásnu vôňu sladkých mandlí a veľmi príjemnú olejovitejšiu textúru, ktorá sa počas sprchovania mení na jemnú penu. Pokožku pekne zvláčni a zahalí do jemnej pretrvávajúcej vône. Ja osobne ho nepoužívam každý deň kvôli parfumácii, ktorá je tam ešte pridávaná, pretože by ma začal pri častom použití dráždiť, ale aspoň raz do týždňa mi urobí radosť. K tomuto oleju som už vyskúšala v minulosti aj telový krém a krém na ruky, ktoré sú taktiež príjemné.

No ak máte atopické ekzémy, dermatitídy a veľmi citlivú pokožku, tak radšej siahnite po sprchovo-kúpeľovom oleji OILATUM EMOLLIENT. Je to olejová emulzia, ktorá zmäkčuje, upokojuje a zjemňuje pokožku, vytvára na nej film, ktorý zabraňuje odparovaniu vody z pokožky. Tým ju pomáha aj chrániť a udržiavať hydratovanú. Prípravok môžete zakúpiť v lekárni, dá sa získať aj na lekársky predpis.

Novinkou na trhu je sprchový/kúpeľový olej LIPIKAR CLEANSING OIL AP+ od LaRoche-Posay, ktorý je vhodný tak ako aj pre deti a bábätká, tak aj pre dospelých. Má príjemnú konzistenciu a vôňu. Pomáha obnoviť kožnú bariéru, upokojiť a zvláčniť. Obsah oleja tvorí karitové maslo a niacínamid. Kúpiť si tento olejček môžete v lekárni.

BONUSOVÝ PRODUKT NA ZÁVER-

Ak máte radi suché oleje namiesto pleťových mliek a balzamov, tak pre mňa je TOPKOU rada výživných elixírov ELIXIR NOURRISSANT CORPS od značky SOTHYS. Z času na čas si urobím radosť a jeden si zakúpim. Elixírov majú 4-5 druhov a všetky majú krásnu vôňu. Treba si vybrať podľa svojho gusta, pretože vôňa na pokožke bude pretrvávať niekoľko hodín po aplikácii. Ja osobne si olej dávam na noc, nasiakne ním aj vaše pyžamo. Mne sa najviac páči vôňa škorica-zázvor a pomaranč-cédrové drevo. Oleje sú vhodné na veľmi suchú pokožku, ale určite nie citlivú a atopickú. Obsahujú napríklad slnečnicový olej, kukuričný olej, vitamín E atď. Nechajú pokožku zamatovo jemnú a voňavučkú.

SLOVKO NA ZÁVER:

Pokožka tela potrebuje každodennú starostlivosť tak, ako aj pleť. Obzvlášť to platí pre tých, ktorý majú kožu citlivú, veľmi suchú, alebo atopickú. Pri vážnejších stavoch odporúčam navštíviť kožného doktora a neexperimentovať. Produkty radšej kupujte v lekárni a to tie, ktoré sú hypoalergénne, neparfumované a určené pre atopikov.

 

Autor:

Adriana Švorcová