kozmetika
/
0 Comments
/
Viete aký je rozdiel v BB, CC, DD a EE krémoch?

 Aké sú ich účinky a na aký typ pleti sú vhodné?

Prečítajte si abecedu týchto krémov:

Tieto krémy majú oproti klasickým make-upom o niečo kratšiu históriu, no v posledných rokoch narastá po nich dopyt. Každá značka dekoratívnej i pleťovej kozmetiky si už do svojej rady produktov zahrnula aspoň jeden takýto horúci trend. Tieto druhy krémov sľubujú všetko v jednej tube: hydratačný krém, podkladovú bázu, opaľovací krém, krycí krém, make-up, rozžiarenie i ošetrenie pleti.

Klientky sú zvedavé na efekt a účinky týchto prípravkov, ale sami nevedia, ktorý by bol pre ne vhodný a veľa krát v tom majú zmätok. Niekedy je potrebné vyskúšať viac druhov, aby ste si našli ten, ktorý vám ,,sadne,,.

Ja som sa rozhodla spísať tieto druhy podkladových báz, aby ste si ľahšie vybrali a porozumeli ich účinkom.

Myslím si, že je dobré, aby každá žena mala okrem klasického make-upu aj jeden takýto krémik.

BB krém – je odvodená skratka od Blemish balm/Beauty balm (skrášľujúci/krycí balzam).   

Z histórie: Vynašla ho nemecká dermatologička v 60´rokoch Dr.Schrammek pre svojich pacientov, ktorí podstupovali u nej chemické pílingy a chirurgické zákroky. Potrebovala im pleť chrániť a v neposlednom rade i prekryť. V 80´rokoch sa BB krémov ujala Kórea, kde kozmetické spoločnosti vytvorili rôzne variácie BB krémov, vylepšili ich a prispôsobili dnešnému trhu. Ázijské ženy si produkty veľmi rýchlo obľúbili, pretože boli ľahšie ako make-upy zo západu, mali bieliaci účinok a hlavne sľubovali všetko v jednom. V roku 2011 sa BB krémy začali rozširovať na západ a do USA, kde im prispôsobili farebné odtiene, ale nesmeli obsahovať žiadne bieliace látky.

BB krémy majú vyššie SPF ako bežné make-upy, majú ľahkú až stredne kryciu schopnosť, zjednocujú pleť, dodajú jej zdravý vzhľad, hydratujú, vyhladia a niektoré sú obohatené aj o antioxidanty, ktoré pleť chránia pred voľnými radikálmi. BB krémy sú vhodné na každý typ pleti okrem veľmi mastnej až aknóznej. Pri aknóznej pleti sa obvykle vyžaduje vyššie krytie, zmatnenie a antibakteriálne účinky, čo BB krémy nemajú. Samozrejme nie je ani výdrž BB krémov celodenná… Ochrana, hydratácia a ani samotné prekrytie nebude mať účinok po celý deň. Niektorí sa budete mať potrebu počas dňa prepudrovať kvôli príliš lesknúcej sa pleti. Taktiež platí, že si treba vedieť nájsť vhodný odtieň pre vašu pleť. BB krémy majú iba malú škálu odtieňov a obvykle sú na našom trhu v ružovších farbách. Samozrejme, že výrobcovia mysleli aj na pánov a preto pre nich vytvorili osobitne radu BB krémov.

 

 

CC krém – je odvodená skratka od Colour control (farebne zjednocujúci)

Keď už sa začneme orientovať na trhu BB krémov, prídu na rad ďalšie novinky a to CC krémy. Tieto krémy okrem toho, že sľubujú taktiež ,,all in one,, = všetko v jednom, tak pomáhajú naviac opraviť a zjednotiť farbu pleti. To znamená, že zakryjú nedokonalosti ako pigmentové škvrny, sčervenanie pleti, unavenú a zašednutú pleť, znamienka i stopy po akné. CC krémy majú ľahšiu konzistenciu a obvykle sa predávajú iba v jednej farbe. Fungujú totiž tak, že sa prispôsobia vašej pleti a to vďaka zapuzdreným pigmentom. Nádych krémov býva obvykle do fialova, prípadne je biely a po kontakte s pokožkou začne meniť farbu. Tieto krémy majú aj vyššie SPF a to 30-50, viac ako BB krémy. Pleť po nanesení CC krému je rozžiarená, hydratovaná, chránená, zjednotená, sviežejšia a pôsobí mladistvo. CC krém je vhodný na každý typ pleti, hlavne i citlivú a kuperóznu. Osobne mám CC krém rada hlavne v lete pre jeho ľahkosť a vysoké SPF, taktiež veľmi dobre drží po celý deň. Nemala som z neho pocit mastnej pleti.

DD krém – je skratka Daily defense/dynamic do all (každodenná ochrana/dynamicky urobí všetko)

DD krém je super krém, ktorý kombinuje všetko z BB a CC krému. No jeho hlavný účinok je anti-ageing. Má ľahkú konzistenciu, chráni pleť pred UV žiarením, obsahuje množstvo antioxidantov, rozjasňuje pleť, vyhladzuje, hydratuje atď atď. Osobne je pre mňa DD krém len ďalšie písmeno v abecede, ktoré vymysleli kozmetické spoločnosti pre marketing. Nemám ho vyskúšaný na sebe a nie som si istá, či ho vôbec zakúpite na našom trhu. Tento krém je vhodnejší na zrelšiu pleť a keďže pôsobí anti-ageingovo, kto by ho nechcel?

EE krém –  je skratka Extra exfoliating/energy enhancing (exfoliácia naviac/zvýšenie energie)

Je najnovšia generácia podkladových krémov, ktorá vďaka účinným zložkám zanecháva pleť mäkkú a hladkú ako po pílingu. Dodávajú pleti energiu a jas. EE krémy obsahujú tak ako CC krémy zapuzdrené pigmenty, ktoré sa prispôsobujú po nanesení na pokožku vášmu tónu pleti. Predávajú sa teda iba s jedným odtieňom. Majú ľahkú konzistenciu, menšiu kryciu schopnosť, môžu sa použiť samostatne, alebo i pod klasický make-up. EE krémy pomáhajú tak isto pleť chrániť, hydratovať, rozžiariť, zjednotiť a vyhladiť. Na našom trhu ich nie je veľa, zrejme sa im nedostala taká popularita ako CC a BB krémom.

VÝHODY:

  • Majú pomerne nízku cenu oproti make-upom.
  • Šetria i váš čas, pretože si nemusíte vrstviť viacero produktov. (SPF krém, podkladovú bázu atď.)
  • Môžu znásobiť efektnosť bežných pleťových prípravkov, ktoré si aplikujete pod tieto produkty. (séra, krémy atď.)
  • Dobre chránia pleť.
  • Ľahko sa nanášajú.

NEVÝHODY:

  • Malá škála farebných odtieňov.
  • Nedajú sa vrstviť.
  • Neurobia zázraky na pleti i napriek tomu, že sa predávajú ako ,,All in one,,. Je ťažké, aby takýto produkt splnil dokonalú funkciu všetkého.
  • Tieto produkty neobsahujú účinné látky, ktoré by pomáhali v boji proti akné.
  • Nie sú vhodné na večerné a svadobné líčenia, ktoré potrebujú dlhodobú trvácnosť a odolnosť.

 

Dôležité na záver:

Ako som písala, tak je dobré, aby každá dáma mala aj takýto produkt vo svojej kozmetickej výbave. Sú ľahšie pre pleť a sú skvelou voľbou pre ženy, ktoré majú radi prirodzenosť. Ja osobne som ich už zopár vyskúšala, kým som našla i odtieňovo také, ktoré mi sadli. Čo sa týka nanášania týchto produktov, tak pre mňa bolo lepšie ich dávať už na nakrémovanú pleť, lebo keď som to neurobila, nedali sa mi dobre rozotierať a robili sa mapy po tvári. Niekomu by možno postačilo i dobré hydratačné sérum ako základ na pleti. Pri mastnejšej pokožke odporúčam aplikovať ako základ len to sérum. BB a CC krémy sa mi osvedčili aj po ošetrení pleti klientiek. Nezaťažia im pokožku a hlavne ich chránia pred slniečkom.