kozmetika, lifestyle
/
0 Comments
/
9 NAJHORŠÍCH VECÍ, KTORÉ MÔŽETE UROBIŤ SVOJEJ PLETI

Krutou pravdou je, že niektorými činnosťami, alebo zlozvykmi môžete naozaj spôsobiť spúšť na vašej pleti.

Ktoré sú to?

Čítajte ďalej.

 

9 NAJHORŠÍCH VECÍ, KTORÉ MÔŽETE UROBIŤ SVOJEJ PLETI

1. Babranie sa v pleti

Majte na pamäti, že nie ste dermatológ a ani kozmetička. Vytláčanie rôznych zápalov, akné, komedónov, alebo rôznych kožných výrastkov môže mať jeden z najväčších dopadov na vašu pleť s trvalými a nezvratnými následkami.  Môžete si vyvolať a rozšíriť vnútorný zápal v podkoží, spôsobiť si jazvy, poškodiť si cievky atď

2. Príliš veľa čistenia

Koža je citlivý orgán, ktorý nás chráni pred vonkajšími vplyvmi a ľahko môže dôjsť k jej poškodeniu. Nadmerné používanie mydiel a gélov môže pokožku nadmerne vysušiť a narušiť prirodzené pH pokožky. Chronicky čistená pokožka môže byť náchylnejšia k infekciám, môžu sa objaviť ekzémy, alebo si môžete urýchliť  starnutie a začnú sa objavovať drobné vrásky. Preto si zvoľte jemnejšie čistiace prípravky pre váš typ pokožky, ktoré pleť naviac hydratujú a nepoškodzujú jej prirodzené pH.

3. Nadmerná exfoliácia

Pílingy nám pomáhajú odstrániť z povrchu kože odumreté bunky a nečistoty, naviac ju zjemňujú, vyhladzujú a prekrvujú. Ideálne je používanie pílingu 1x do týždňa. Ak sa používa príliš často, t.j. 3x a viac do týždňa, môžete si spôsobiť na koži mikrotrhlinky a poškodiť si povrch pleti. To platí aj pre momentálne populárne elektrické čistiace kefky. Potom sa pleť môže stať citlivejšia a náchylnejšia na infekcie. Každý typ pleti potrebuje iný druh pílingu. Pre suchú pleť je vhodný enzymatický píling raz za 2 týždne, pre      aknóznu pleť je vhodný chemický píling s obsahom kyselín alebo enzymatický. Pre normálnu, zmiešanú a mastnú pleť sú vhodné pílingy s obsahom zrniečok. Na telo odporúčam cukrové alebo hrubozrnné pílingy 1 až 2x týždenne.

4. Používanie stále tých istých produktov celoročne

Vaša pleť potrebuje v každom ročnom období inú starostlivosť. Tak, ako sa mení počasie a teploty vonku, tak sa menia i nároky pleti a preto potrebuje prispôsobiť starostlivosť s daným obdobím. Odporúčania:

          Zima: Pleti treba dať výživné a hydratačné produkty s upokojujúcim účinkom a cez deň ochranou proti                        chladu a aj UV žiareniu.

          Jar:  Po zime si pleť zaslúži urobiť kvalitný píling a detox. Pleti treba dodať vitamíny a rozžiarenie.

         Leto: Používajte produkty ľahšej konzistencie s hydratačným účinkom a antioxidantmi. Nezabúdajte na                         vyššiu SPF ochranu na deň.

         Jeseň: Obdobie je vhodné na chemický píling, dermabráziu a hĺbkovú hydratáciu. Taktiež, ak sa chystáte                     absolvovať estetické zákroky, je vhodný čas práve na jeseň

5. Opaľovanie/a alebo nenosenie SPF ochrany

Je známe, že opaľovanie poškodzuje pokožku. UV žiarenie vám urýchli starnutie pleti ako vznik a prehlbovanie vrások, ochabovanie pleti, vznikajú pigmentové škvrny a farebné nerovnosti, rozširujú sa cievky a taktiež UV lúče spôsobujú zmeny v DNA buniek, čo má za následok rakovinu kože. Najlepší anti-ageing produkt je ochrana pleti pred slnečným žiarením.

 

 

6. Naťahovanie pokožky očného okolia

Najtenšia pokožka na tele je práve pokožka v okolí očí. Na nej môžete vidieť prvé známky starnutia, tak buďte k nej nežní. Pravidelne používajte očný krém a nanášajte ho jemným vklepávaním pomocou prstenníka. Očný make-up odličujte len špeciálnymi prípravkami na to určenými a zotierajte ho jemnými pohybmi. Pri aplikácii očného make-upu sa snažte pokožku očí nenaťahovať.

7. Fajčenie

Fajčenie škodí nie len zdraviu, ale i vašej pokožke. Cigarety sú rýchlou cestou k predčasnému zostarnutiu pleti, pretože nikotín znižuje okysličovanie kožných buniek a zvyšuje potrebu vitamínov a minerálov, taktiež sa pokožka horšie hojí a zužujú sa cievy. Okrem iného dochádza k ohrozeniu celkového zdravia. Čím skôr prestanete s týmto zlozvykom, tým lepšie pre vás.

8. Zanedbávanie

Starostlivosť o pokožku by malo byť pre každého samozrejmosťou. Každodenné čistenie pleti, hydratácia, ochrana pleti pred UV žiarením by mali predstavovať bežný rituál krásy, ako sú aj starostlivosť o zuby alebo vlasy. Ak potrebujete poradiť ohľadom vašej pleti, obráťte sa na kozmetičku.

9. Zlá strava

Ak podceňujete zdravé stravovacie návyky, tak robíte chybu. Vyvážené a striedme stravovanie ide ruka v ruke s vašim zdravím a váš zdravotný stav sa odzrkadľuje i na stave vašej pokožky Vyhýbajte sa údeninám, bielemu cukru, sladeným nápojom, obmedzte bielu múku i vyprážané jedlá a radšej uprednostnite dostatok zeleniny, ovocia, omega 3-mastných kyselín, mliečnych produktov a pite dostatočné množstvo vody.

 

Autor:  Adriana Švorcová